niedziela, 20 maja 2012

Kulinarnie

Dziś nie będzie szydełkowo, nie będzie dziergacko...będzie KULINARNIE....lubię gotować, może nie codziennie (póki co nie muszę tego robić), ale czasem zdarza mi się coś tam przygotować. Bardzo lubię piec, pieczenie sprawia mi jeszcze większą przyjemność niż gotowanie, już sama wyprawa do sklepu po potrzebne składniki jest dla mnie przyjemnością. Wczoraj na rynku kupiłam rabarbar, więc oczywisty stał się fakt że powstanie placek z rabarbarem. Oto i on, a raczej jego resztki...

Przepis jest bardzo prosty i uniwersalny, można użyć jakichkolwiek owoców. ja najbardziej lubię wersję ze śliwkami, pyszny jest też z borówkami, czereśniami, wiśniami...mniam...można wrzucić też brzoskwinie, morele, jednym słowem wszystko...
Zostawiam dla chętnych przepis (podaję oryginał ale ja zawsze robię z półtora porcji):
  • 2 jajka
  • 1 szklanka cukru
  • 1 szklanka śmietany ( może też być to kefir lub maślanka)
  • 2 łyżki oleju (oliwy)
  • 2 szklanki mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • pół kg owoców
Jajka (całe) ucieramy z cukrem, dodajemy śmietanę, mieszamy, potem dodajemy olej - mieszamy, na koniec dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia i wszystko dokładnie mieszamy. Wylewamy ciasto na blaszkę, układamy owoce, pieczemy ok 40 minut w temperaturze 180 stopni. Po upieczeniu posypujemy cukrem pudrem. Ciasto banalnie proste ale jakie pyszne, chociaż może efektownie jakoś nie wygląda.

Wczoraj moja mama przyniosła ze spaceru polne kwiaty, troszkę niezapominajek, jaskrów, koniczyny i moich ulubionych rumianków. Oczywiście od razu trafiły do wazoników i flakonów.



Dziękuję wszystkim za odwiedziny i miłe słowa. Życzę Wam pięknej i słonecznej niedzieli. Buziaki :*

6 komentarzy:

  1. Lubię ciasta z rabarbarem.Przepis na pewno wykorzystam.Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  2. i jak tu dbac o linię kiedy slinka cieknie na widok takich kulinarnych rozkoszy ?

    OdpowiedzUsuń
  3. Bukiet uroczy:) Szkoda tylko,że kwiaty polne mają w wazonie krótki żywot. A ciasto, też podobne piekę,bo szybkie ,tanie i smaczne:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Ciasto z rabarbarem :D Pycha! Jeszcze w tym roku nie miałam :) Jak dorwe rabarbar to wykorzystam twój przepis :) Robie podobne z brzoskiwiniami :)
    Piękne kwiaty, szkoda że u mnie nie znajdze nigdzie takich :( A uwielbiam niezapominajki
    pozdrawiam miłej niedzieli

    OdpowiedzUsuń
  5. mniam, zjadłabym takie baaardzo chętnie :-) Dziękuję za odwiedziny :-)

    OdpowiedzUsuń
  6. Witaj. Chcialam Ci powiedziec, ze ja absolutnie nie lacze kolorow na kulkach. Po prostu kupuje cieniowany kordonek. Dostepny jest we wszystkich kolorach w kazdej pasmanterii. Sorrki zaa brak polskich znakow w tym komentarzu ale pisze z telefonu. Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń

Wasze słówka